voor en door studenten

Rubi wil cultuurparticipatie bij studenten bevorderen en stimuleren. 
Klop maar aan! Onze deur staat open! Bij ons kan je je culturele ei kwijt!

Ontdek hieronder welke initiatieven we reeds ondersteunen:

Voor elk wat wils

Wil je graag je talenten tonen op een muziekinstrument? Dan vind je waarschijnlijk aansluiting bij de Antwerpse Studentenharmonie, bij Symphonic City Sounds of bij KLAANK.
Ben je gepassioneerd door theater en acteren? Dan is er voor jou zeker een plaatsje bij De Bromvlieg of bij De Mimosaurus.
Zing je graag onder de douche en ver daarbuiten? Dan zien ze je ongetwijfeld graag komen bij het Universitair Koor.

De Antwerpse Studentenharmonie is een harmonisch orkest voor en door studenten en pas afgestudeerden van Antwerpse hogescholen en universiteiten. Elke klank, kleur en vorm is welkom.
Ze komen elke maandagavond tussen 19:30 en 22:00 uur samen in Prinses16 om stevig te repeteren en toe te werken naar een groots concert. Elke repetitie eindigt steevast op café met een gezellige babbel.

Voel je je aangesproken? Wil jij ook deel uitmaken van een bruisend orkest? Schitteren op concerten en events als Jazz in het MAS, Calamartes, Nachtkrakers, Studay? Kan je niet wachten om je instrument boven te halen? Ze zijn steeds op zoek naar nieuw muzikaal talent. De dirigent heeft voor elk wat wils. Aarzel niet en speel mee!

 

Meer info
Website: www.antwerpsestudentenharmonie.be
Facebook: www.facebook.com/AntwerpseStudentenharmonie
Instagram: www.instagram.com/antwerpse.studentenharmonie

Symphonic City Sounds is een symfonisch orkest dat het culturele studentenleven in Antwerpen verrijken en een kans wil creëren voor strijkers, blazers en slagwerkers om hun hobby en passie verder te zetten in een studentikoze omgeving. Zo wordt de week muzikaal en (met een drankje achteraf) vrolijk ingeluid!
Het orkest repeteert het hele academiejaar op zondagavond tussen 19:00 en 21:00 uur in Prinses16. 

Er wordt geen professioneel niveau van de muzikanten verwacht, maar wel een zekere beheersing van het instrument. Ongeveer de derde graad in het Deeltijds Kunstonderwijs is een goede richtlijn. Ben je niet zeker van je niveau? Je bent altijd welkom om eens te komen proberen!

Naast de gezelligheid op de repetities (en op café achteraf), worden er samen ook nog andere activiteiten georganiseerd. Samen een concertje meepikken in de Koningin Elisabethzaal of de Opera, samen gezelschapspelletjes spelen… de mogelijkheden zijn eindeloos en suggesties zijn zeker welkom!

 

Meer info
Website: www.symphoniccitysounds.be
Facebook: www.facebook.com/symphoniccitysounds
Instagram: www.instagram.com/symphonic.city.sounds

De Bromvlieg is het toneelgezelschap van de Universiteit Antwerpen, opgericht en geleid door studenten.
Het gezelschap wil een laagdrempelige en open plek zijn, waar elke student de kans kan krijgen om toneel te spelen. Daarom creëren ze ieder academiejaar genoeg ruimte voor nieuwe deelnemers via auditities. 

De kerngroep van De Bromvlieg selecteert ieder jaar (in juni) een regisseur en diens voorgestelde project. Vervolgens gaat de regisseur via audities (in oktober) op zoek naar geschikte acteurs en leidt hij verder het project, ondersteund door de kerngroep.

De Bromvlieg repeteert iedere woensdag tussen 18:30 en 21:00 uur in Prinses16.

 

Meer info
Website: www.uantwerpen.be/nl/projecten/de-bromvlieg
Facebook: www.facebook.com/debromvlieg
Instagram: www.instagram.com/debromvlieg

Een tandenborstel, Iron Man en een pakje condooms.
Je vraagt je misschien af wat deze drie dingen met elkaar gemeen hebben. Wel, niets.
Bij improvisatietheater kan dit echter zomaar het begin zijn van een intrigerende scène.
Het beste moet nog komen: want JIJ kan mee deel uitmaken van zulke geweldige scènes!
De Mimosaurus is in de eerste plaats een studentenvereniging voor improvisatietheater, maar bovendien ook een hechte vriendengroep. Iedere week spelen ze de meest grappige, ontroerende en heftige verhalen, die vanuit het niets worden opgebouwd.
Tijdens de training worden er allerhande spelletjes rond improvisatietheater ingezet om de improvisatie-skills bij te schaven, maar is het vooral veel plezier maken en lachen.
De trainingen worden gratis en voor niets verzorgd door echte improvisatie-experts en zo nu en dan krijgen ze ook een bekende Vlaming over de vloer.
Zo stoomt De Mimosaurus zichzelf klaar voor het hoogtepunt van het jaar: de optredens. Al is hier aan participeren zeker geen must (dus laat je hierdoor niet afschrikken)!

De Mimosaurus is veel meer dan improvisatietheater alleen, het is een hechte groep vrienden die na de training graag samen op café gaat, een stapje in de wereld zet of een zomerpicknick houdt in het park. Daarnaast organiseren ze ook ieder jaar een teambuildingactiviteit en een mimoweekend!
Dus hou je van theater? Wil je nieuwe vrienden maken? Of wil je gewoon eens één keer komen meetrainen om te zien of improvisatietheater je ding is? Wees welkom bij De Mimosaurus, iedere donderdagavond tussen 20:00 en 22:00 uur in Prinses16. Tot binnekort!

Een initiatief van Swaajp en Lingua.

 

Meer info
Facebook: www.facebook.com/demimosaurus
Instagram: www.instagram.com/demimosaurus

Het Universitait Koor Antwerpen (UKA) komt wekelijks samen om te repeteren en toe te werken naar een van de twee uitvoeringen tijdens het academiejaar: een kerstconcert in december en een lenteconcert in mei. Daarnaast worden ze geregeld gevraagd voor speciale evenementen zoals proclamaties, kerstmarkten en de openingsviering aan het begin van het nieuwe academiejaar.
Dirk De Nef, docent aan LUCA School of Arts, tracht het koor op amusante wijze nieuw werk bij te brengen en geeft daar nog een dosis stemvorming bovenop.
Het koor repeteert elke dinsdag van 18u30 tot 21u30 (met pauze) in Prinses16.

 

Meer info
Website: www.universitairkoorantwerpen.be
Facebook: www.facebook.com/UniversitairKoorAntwerpen
Instagram: www.instagram.com/universitair_koor_antwerpen

KLAANK is een fanfare voor en door studenten en pas afgestudeerden van Antwerpse hogescholen en universiteiten. , allemaal welkom!
Ze komen elke woensdagavond samen om 19:30 in Lokaal T.138 te Campus Groenenborger. 

Ben jij houtblazers, koperblazer of slagwerker en voel je het kriebelen om mee te spelen?
Kom dan zeker eens af! Deze nieuwe groep is volop op zoek naar extra muzikanten!

Meer info
Website: KLAANK - de Antwerpse studentenfanfare
Facebook: Klaank | Facebook
Instagram: KLAANK (@klaank_antwerpen) • Instagram-foto's en -video's

Maak deel uit van de cultuurraad Young Rubi

Engageer je om mee vorm te geven aan het cultuurbeleid en:

  • Breng advies uit over het huidige cultuurbeleid
  • Neem initiatieven op cultureel vlak ter bevordering van de cultuurparticipatievan studenten
  • Organiseer activiteiten 
  • Overleg en breng samenwerking tot stand tussen verschillende culturele actoren

Interesse? Neem contact op met Rubi via cultuur@uantwerpen.be of vul dit formulier in! 

Als eerste universiteit in Vlaanderen pakt de Universiteit Antwerpen uit met een campusdichter. Zainab Noor el Hejazi werd de eerste campusdichter in 2018 en in 2021 nam Esohe Weyden de fakkel over.

 

De campusdichter schrijft maandelijks gedichten over het leven op en rond de universiteit.

 

Alle gedichten verschijnen in onze nieuwsbrief en op onze nieuwspagina.

 

Over Esohe Weyden

 

Esohe Weyden (1999) is een spoken word-dichteres, presentatrice en studente Rechten uit Antwerpen die met haar eerlijke pen tracht te verwoorden hoe zij in de dualiteit van haar gedachten en leefwereld op zoek gaat naar verbinding. Gedreven om de juiste woorden te vinden en de meest vloeiende zinnen uit te spreken, is haar enige doelstelling te beschrijven wat we allemaal met ons meedragen.

 

Naast de vele podia die ze reeds beklom (Stadsschouwburg, Vooruit, Pukkelpop, Gentse Feesten, De Roma) is ze ook nog eens de vaste host van Mensen zeggen dingen Antwerpen en Gent. Ze is eveneens een van de stadsreporters voor ATV en brengt voornamelijk kunst en cultuur in de stad in beeld.

 

In 2018 werd ze opgenomen in de auteurslijst van Literatuur Vlaanderen.

 

In 2019 werd ze verkozen tot Laureaat van de Kunst en sleepte ze een van de Cultuurprijzen voor verdienstelijke Deurnenaars in de wacht. Ze werd ook finaliste in het Belgisch Kampioenschap Slam Poetry 2018 en won daarnaast ook vele lokale poetry slams. 

 

Vanaf 2021 is ze de campusdichter van Universiteit Antwerpen en zal ze ons maandelijks trakteren op een portie pakkende poëzie.


esohe weyden

Foto: via Esohe Weyden